ARR
...

Chestionare atestate soferi pentru transport marfa si transport persoane

Pentru a putea conduce vehicule de transport marfuri periculoase (ADR), taxi-uri, vehicule dedicate transportului de marfa, vehicule dedicate transportului de persoane, vehicule agabaritice, este nevoie de un atestat profesional, care vine in completarea permisului auto. Acesta trebuie obtinut si de managerii de transport, de instructorii auto si de profesorii de legislatie.

Pentru a obtine acest atestat profesional trebuie urmate cursurile unui Centru de Pregatire si Perfectionare Autorizat. Se alege atestatul in functie de pozitia pe care doriti sa o ocupati sau de vehiculele pe care doriti sa le conduceti. Se poate alege intre atestat marfa, atestat persoane, atestat agabaritice, atestat ADR, atestat manager transport marfa, atestat manager transport persoane sau atestat taxi.

arr
Eliberarea acestor atestate se face de catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR). Aceasta autoritate elibereaza atestate profesionale pentru cetatenii romani. Sediul central al ARR se afla in Bucuresti, la adresa Bulevardul Dinicu Golescu nr 38, etaj 8, sector 1.

atestat transport marfa si persoaneARR este un organism tehnic al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru transportul rutier si pe langa eliberarea atestatelor pentru soferii profesionisti si pentru personalul de specialitate din acest domeniu, mai are in responsabilitate licentierea operatorilor de transport rutier, licentierea operatorilor economici insarcinati cu activitati conexe transportului rutier, eliberarea de licente de traseu pentru operatorii de transport rutier, autorizarea scolilor de soferi, certificarea intreprinderilor care se ocupa cu transportul rutier, autorizarea instructorilor auto, activitati de registru pentru operatorii de transport rutier sau intreprinderi care au ca activitate transportul rutier, auditorii de siguranta, licentierea operatorilor de transport rutier, eliberarea de cartele tahografice si gestionarea activitatii si evaluarii sigurantei rutiere.

Pe langa toate acestea, acest organism aplica normele tehnice si reglementarile specifice pentru transport rutier, prin imputernicirea obtinuta de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, dar are si responsabilitatea de a inspecta si desfasura activitati de formare, instruire, atestare si perfectionare pentru auditori de siguranta rutiera.

Cum se obtine un atestat eliberat de ARR

Pentru a obtine atestatele sau certificatele de pregatire profesionala eliberate de ARR, trebuie urmate cursurile unui centru de pregatire si formare profesionala care organizeaza cursuri pentru categoria dorita. Dupa urmarea cursului, trebuie sustinut un examen teoretic, pe baza informatiilor care se gasesc pe site-ul oficial ARR.ro, unde aceasta informatie este reactualizata periodic, urmand prevederile legale in vigoare.

Pregatirea pentru examenul teoretic trebuie sa fie una temeinica, cel mai important pas fiind citirea si invatarea legislatiei, dupa care se recomanda completarea de teste atestate auto pentru categoria vizata, in numar cat mai mare, pentru verificarea cunostintelor si pentru adaptarea la intrebarile de la examenul teoretic.

Chestionarele ARR contin intrebari atestate transport referitoare la legislatia transportului, dar si intrebari legate de cota TVA, de societati pe actiuni, multe care nu au legatura directa cu legislatia. De aceea este importanta completarea mai multor seturi de teste ARR inainte de examen.

In ceea ce priveste proba practica, aceasta este destinata evaluarii pregatirii cu privire la conducerea vehiculelor din categoria aleasa, bazata pe reguli de siguranta. De regula, aceasta proba are loc pe drumuri expres sau pe drumuri publice urbane, care pot oferi diverse situatii de dificultate pe care soferul le poate intalni in activitatea viitoare.

Dupa ce doritorul de atestat profesional va fi declarat admis la ambele probe, (teoretica si practica), acesta trebuie sa achite la posta o taxa de 64 lei in contul Autoritatii Rutiere Romane, in vederea eliberarii atestatului. Dupa efectuarea platii, acesta se va prezenta la sediul ARR din judetul la care apartine cu o copie dupa cartea de identitate, permisul de conducere, o fotografie tip buletin si chitanta aferenta platii pentru a le depune in vederea eliberarii atestatului.

transport marfaCum se obtine un atestat profesional transport marfa?

Pentru a putea conduce vehicule transportatoare de marfa, conducatorii auto trebuie sa obtina un atestat profesional transport marfa rutier. Pentru a putea obtine acest atestat, soferii trebuie sa fie posesori ai permisului de conducere categoria C sau C1, iar la dosar sa prezinte actul de identitate si permisul de conducere.

Examenul care se sustine pentru obtinerea atestatului transport marfa este atat teoretic, cat si practic. De aceea, este important sa se puna accent pe completarea de chestionare atestat transport marfa, in vederea promovarii examenului teoretic, care de cele mai multe ori le pune probleme cursantilor.

transport persoaneCum se obtine un atestat transport persoane?

Cei care doresc sa obtina un atestat pentru transportul rutier public de persoane (CPI) trebuie sa fie posesori ai permisului de conducere categoria D sau D1. Pentru a se inscrie la cursuri pentru obtinerea atestatului au nevoie de copii xerox ale cartii de identitate si ale permisului de conducere si trebuie sa completeze o fisa tip de inscriere, pe care o gasesc la centrul de pregatire si formare profesionala pe care il aleg.

Durata cursului este de cateva zile (aproximativ 35 de ore) in functie de centrul de formare profesionala ales.

Cei care doresc obtinerea atestatului conducatori auto care efectueaza transport rutier public de persoane (CPIa), au nevoie de aceleasi acte cu mentiunea ca durata cursului este mai mare, de pana la 120 de ore.

Examinarea este atat teoretica, cat si practica. Pentru examenul teoretic se recomanda citirea legislatiei si completarea cat mai multor teste atestat transport persoane, pentru a-si asigura reusita de la prima incercare.

transport agabariticCum se obtine un atestat transport agabaritic?

Persoana care doreste sa obtina un atestat profesional pentru transport agabaritic trebuie sa detina permisul de conducere pentru categoria corespunzatoare tipului de transport rutier pentru care solicita acordarea atestatului.

Actele necesare sunt avizul psihologic (care se obtina de la centrul de formare profesionala unde vor urma cursul), aviz de aptitudine medicala eliberat de consiliile teritoriale ale sigurantei circulatiei care functioneaza in reteaua teritoriala proprie a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si copii xerox ale actului de identitate si permisului de conducere.

Apoi trebuie completata o fisa tip de inscriere, care va fi oferita de centrul de formare profesionala ales pentru a urma cursul pentru obtinerea atestatului de transport agabaritic. Examenul va avea o parte practica si una teoretica, pentru care se recomanda studierea legislatiei si completarea de teste atestat transport agabaritic, disponibile pe siteul I-DRPCIV.ro.

atestat taxiCum se obtine un atestat profesional taxi?

Pentru a obtine atestatul taxi, conducatorul auto trebuie sa aiba minimum 21 de ani si minimum 2 ani vechime in conducerea autovehiculelor de categoria B. In plus, trebuie sa nu fi fost condamnat penal.

Actele necesare pentru inscrierea la cursul de atestat taxi sunt fisa tip de inscriere, fisa medicala eliberata de o unitate agreata de centrul de formare profesionala la care doreste sa urmeze cursurile, avizul psihologic eliberat de acelasi centru, cazier judiciar fara condamnari si copii xerox ale permisului de conducere, actului de identitate si cazierului auto. Pentru obtinerea atestatului se va sustine o proba teoretica si una practica. Pentru proba teoretica se recomanda completarea cat mai multor chestionare atestat taxi.

Cum se obtine un atestat pentru coordonator transport?

Pentru a obtine un atestat profesional pentru persoana desemnata transport persoane, coordonator transport sau transport marfa, este nevoie ca soferul sa aiba studii de minim 10 clase, iar pentru inscriere este nevoie de copii xerox ale actului de identitate si diplomei de studii, cat si completarea unei fise de inscriere. Cursul dureaza, de regula, 10 zile lucratoare.

instructor autoCum se obtine un atestat pentru profesori de legislatie rutiera?

Atestatul pentru profesor de legislatie rutiera poate fi obtinut doar de persoanele care detin o diploma de absolvire a unei institutii de invatamant superior tehnic sau juridic. Varsta minima este de 25 de ani, iar permisul trebuie sa aiba cel putin 5 ani vechime.

In plus, o alta conditie este ca acesta sa nu fi avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice in ultimul an sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere pentru consumul de alcool. Pentru dosar este nevoie de o fisa tip de inscriere, copii acte de identitate si permis de conducere, copii Xerox ale actelor de studii, legalizate la notariat, aviz de aptitudine medicala eliberat de comisiile teritoriale de siguranta circulatiei, din centrele medicale agreate de centrul de formare profesionala ales. Avizul psihologic este de asemenea necesar, iar acest se obtine de la laboratorul aceluiasi centru. Mai este nevoie de un certificate de cazier judiciar si de un cazier auto care se obtine de la Politia Rutiera. Cursul dureaza, de regula, 15 zile lucratoare.

Pentru obtinerea acestui atestat este importanta studierea legislatiei si completarea chestionarelor pentru profesori legislatie rutiera, avand in vedere faptul ca examenul ADR va avea o parte teoretica destul de dificila.

Cum se obtine un atestat pentru instructor auto?

Cei care doresc sa devina instructori auto au nevoie de un atestat profesional pentru instructor conducere auto. Pentru inscrierea la unul dintre centrele de formare profesionala care organizeaza cursuri de acest fel, este nevoie de diploma de bacalaureat sau absolvire a unei scoli de maistri, specialitate transporturi auto. Varsta minima este de 25 de ani, permisul auto trebuie sa aiba vechime mai mare de 5 ani si doritorul sa nu fi avut suspendat exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice in ultimul an, sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului.

Actele necesare sunt fisa de inscriere tip, copii xerox dupa act de identitate, permis de conducere, copie dupa actul de studii, legalizata la notariat, aviz de aptitudine medicala eliberata de comisiile teritoriale de siguranta circulatie, aviz psihologic, certificate de cazier judiciar si cazier auto, de la Politia Rutiera. De regula, durata cursului este de 20 de zile.

Este importanta studierea legislatiei si completarea de chestionare atestat instructor auto in vederea promovarii examenului.

transport agabariticCum se obtine un atestat ADR pentru transport marfuri periculoase

A) Pentru obtinerea atestatului soferi marfuri generale periculoase in vrac, varsta minima este de 20 de ani, iar actele la dosar trebuie sa contina copie xerox dupa actul de identitate si permisul de conducere, dar si o fisa tip de inscriere. Cursul dureaza, de regula, 30 de ore.

B) Pentru obtinerea atestatului soferi marfuri periculoase in cisterne, conditiile de inscriere sunt aceleasi, iar cursul are aceeasi durata.

C) Pentru obtinerea atestatului consilier de siguranta este nevoie ca doritorul sa aiba minim studii liceale si diploma de bacalaureat. Pentru inscrierea la curs ADR este nevoie de copie xerox dupa actul de identitate si permisul de conducere, copie dupa actele de studii si completarea unei fise tip de inscriere. Durata cursului este, de regula, de 30 de ore.

D) Pentru obtinerea atestatului consilier de siguranta si sofer ADR, studiile minime sunt liceul, cu diploma de bacalaureat, iar la dosarul de inscriere este nevoie de copii Xerox ale actului de identitate, permisului de conducere si actelor de studii si de o fisa tip de inscriere. Pentru transport ADR, cursul dureaza, de regula, 30 de ore.

Pentru obtinerea fiecarui atestat de marfuri periculoase se va sustine un examen teoretic si unul practic. Pentru examenul teoretic se recomanda pregatirea temeinica prin completarea chestionarelor transport marfuri periculoase, acestea fiind disponibile pe ARR. I-DRPCIV.ro.

Cum se completeaza chestionarele ARR pentru obtinerea atestatelor pentru marfa si persoane:

Pagini: Contact - Termeni si conditii - Despre noi. Legaturi importante: ANPC - Promovat de SeoPower.ro

Copyright @ 2019 - Toate drepturile rezervate - I-DRPCIV.ro - Chestionare atestate soferi ARR