DGPCI
...

Noi Modificari in codul rutier 2022 cu consecinte grave asupra soferilor

noul cod rutier 2022Anul 2022 a venit cu noutati importante in Codul Rutier, pe care orice sofer din Romania trebuie sa le cunoasca in vederea evitarii sanctiunilor si pentru a sti la ce sa se astepte in eventualitatea producerii unei infractiuni in trafic.

Printr-o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului rutier, au intrat de la 1 februarie 2021 in vigoare o serie de reglementari privitoare la sanctiunile pe care soferii le pot primi daca incalca regulile in trafic si provoaca sau nu accidente ca urmare a comportamentelor agresive si altor nerespectari ale legislatiei rutiere.

Ce aduce nou Codul Rutier 2022?

O.G. aduce noutati importante pentru soferii din Romania. In prim-plan se afla comportamentul agresiv al soferilor in trafic, care este sanctionat cu amenzi intre 580 si 725 de lei si suspendare a permisului timp de 30 de zile. Amenda creste daca soferul provoaca in acest context un accident, iar perioada de suspendare a permisului ajunge la 60 de zile.

Alte comportamente care atrag sanctiuni usturatoare sunt conducerea nejustificata pe banda de urgenta a autostrazii. Daca pana acum amenda era de 580 de lei, aceasta va fi de 2.900 de lei. In aceasta situatie, soferii primeau inainte 3 puncte de penalizare, care sunt inlocuite acum de 90 de zile de suspendare a permisului de conducere.

Circularea pe contrasens pe autostrada, inclusiv intoarcerea vehiculului, este sanctionata cu ridicarea permisului de conducere pe o perioada de 120 de zile. Se majoreaza perioada de suspendare a permisului si pentru soferii care nu respecta regulile pentru trecerea la nivel cu calea ferata, in acest caz permisul fiind suspendat pentru 120 de zile, in loc de 90.

Depasirile sunt pedepsite si mai aspru daca in urma lor sunt provocate accidente. Pe de o parte, depasirea neregulamentara aduce soferului o amenda de peste 1.000 de lei si il lasa fara permis timp de 60 de zile. Pe de alta parte, provocarea unui accident in acest context creste substantial valoarea amenzii, care ajunge pana la 2.900 de lei, crescand la 90 de zile si perioada de suspendare a permisului auto.

O alta infractiune din trafic este neacordarea de prioritate. La fel ca si in cazul anterior, sanctiunile cresc daca soferul provoaca un accident in aceste conditii. Precis, neacordarea de prioritate se sanctioneaza cu 1.160 de lei si cu suspendarea permisului pentru 60 de zile. Mai departe, producerea unui accident cu pagube materiale, ca urmare a neacordarii de prioritate, este pedepsita cu amenda de pana la 2.900 de lei si cu retinerea permisului timp de 90 de zile.

...

Alte modificari in Codul Rutier 2022 privind sanctiunile pentru incalcarea regulilor

Vizand soferii care incalca regulile de circulatie pe autostrada, se introduce sanctiunea complementara de ridicare a permisului de conducere timp de 120 de zile pentru intoarcerea masinii pe autostrada, pentru circularea pe contrasens si pentru circularea ori traversarea de pe un sens pe celalalt efectuand o manevra prin zonele interzise.

Incalcarea regulii privind limita de viteza ii lasa pe soferii vinovati fara permis timp de 120 de zile atunci cand depasesc cu 70 km/h limita legala de viteza. In unele situatii, perioada de suspendare a permisului creste: daca soferul incalca legislatia privind circulatia pe sens opus, daca se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice sau prin conducerea pe autostrada provoaca un accident, fara victime, se adauga inca 30 de zile la perioada de suspendare a permisului.

In cazul persoanelor care detin un permis de conducere emis de o autoritate straina si care au comis infractiuni rutiere in Romania, se interzice circularea pe teritoriul Romaniei cu masina.

Sunt prevazute amenzi si pentru soferii care folosesc in mod repetitiv luminile intermitente sau care au un comportament care intentioneaza sa ii sicaneze pe alti participanti la trafic. In temeiul Codului Rutier 2022, acestia pot primi amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei.

Soferii care circula cu placutele de inmatriculare si parbrizul foarte murdare sunt pasibili de amenda de pana la 1.160 de lei. Alti soferi care vor primi amenzi mari sunt cei care isi imprumuta masinile unor persoane care savarsesc infractiuni in timp ce le conduc. In aceasta situatie, se elimina posibilitatea de a plati amenda la jumatate in primele 15 zile.

Dupa cum prevede noua O.G., soferii carora li s-a suspendat permisul auto vor beneficia ulterior sustinerii testului de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie (sala) de o reducere a perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, asa cum se intampla in cazul legislatiei anterioare.

Ce actiuni ii lasa pe soferi fara permis in 2022?

Soferii din Romania trebuie sa stie ca pot ramane fara permisul de conducere daca:

  • intorc masina utilizand frana de ajutor;
  • produc un derapaj controlat in mod intentionat;
  • accelereaza motorul in maniera repetitiva pentru a deranja sau stanjeni persoanele din imprejurime;
  • scad viteza de deplasare brusc fara sa aiba un motiv intemeiat;
  • folosesc abuziv claxonul sau flash-urile pentru a forta un sofer sa elibereze o banda de circulatie;
  • conduc pe o singura roata mopedul sau motocicleta;
  • sofeaza cu spatele pentru a ii intimida pe cei care vin din spate;
  • nu pastreaza distanta fata de alta masina care se afla in fata, spate sau in lateral (amenda ajunge pana la 725 lei, iar permisul este suspendat 30 de zile).

Acestea sunt modificarile care au intrat in vigoare incepand cu februarie 2022. Participantii la trafic in calitate de soferi trebuie sa ramana la curent cu noutatile si modificarile in ceea ce priveste Codul Rutier pentru a nu savarsi infractiuni care ii vor lasa fara permis o perioada indelungata si care le vor aduce amenzi usturatoare.Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro