DGPCI
...

Au intrat in vigoare modificarile de cod rutier din 2014

toleranta la alcoolemieIncepand cu data de 28 septembrie au intrat in vigoare modificarile de cod rutier 2014 care au facut subiectul dezbaterilor publice si titlurilor principale in presa de specialitate inca de la inceputul anului. Schimbarile aduse legislatiei rutiere incepand cu sfarsitul lui septembrie sunt printre cele mai diverse - de la revizuirea definitiei autovehiculului, pana la noi regulatii privind transportul in siguranta al copiilor sau recoltarea de probe biologice.

Definitia autovehiculul si statutul de resedinta modificate

Statutul de resedinta este unul dintre principalele criterii de acordare a permisului de conducere pentru cetatenii straini cu resedinta in Romania, din acest motiv se simtea nevoia de reactualizare si clarificare a criteriilor de eliberare a permiselor. Aceasta este considerata in mod unanim drept una dintre cele mai importante modificari aduse legislatiei rutiere in acest an.

secrete permis de conducere

Conform noilor criterii, poate obtine permisul in Romania o persoana care indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

  • Studiaza in Romania de minim 6 luni;
  • Locuieste in Romania cel putin 185 de zile pe an;
  • Revine periodic in Romania la aceeasi adresa datorita unor legaturi stranse cu locuitorii acelei adrese;
  • Locuieste in Romania pe perioada determinata pentru indeplinirea de misiuni sau activitati diverse.

Si definitia autovehiculului a fost modificata in concordanta cu Directiva 126/2006/CE precizandu-se ca orice vehicul cu motor, utilizat pentru transportul persoanelor sau marfurilor ori pentru tractare vehiculelor utilizate pentru tractare persoanelor sau marfurilor pe drumuri publice este considerat autovehicul. Se observa astfel ca diferentierea se face conform noii legislatii clar, in functie de criteriul transportului pe drumuri publice (spre exemplu tractoarele agricole nu vor fi considerate autovehicule).

...

Combaterea practicilor ilegale in cadrul examenului auto

O alta problema adresata de modificarile aduse legislatiei este aceea a legalitatii examenului de obtinere a permisului, examen despre care se stie ca era fraudat in mod curent. Pentru a combate aceasta problema probele practice vor fi inregistrate atat video cat si audio, iar inregistrarea va fi pastrata pentru 6 luni de catre serviciul comunitar regim permise de conducere.

Siguranta copiilor

Soferii care transporta copii minori sunt pasibili de amenzi usturatoare daca nu respecta noile reguli impuse de codul rutier.

Astfel, pot primi amenzi de pana la 450 de lei (patru sau cinci puncte de amenda) soferii care:

1. Transporta copii sub varsta de 3 ani fara dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Exceptie de la aceasta regula fac taximetristii si soferii de microbuze sau alte autovehicule de transport persoane, care vor fi amendati doar in situatia in care transporta copii sub 3 ani pe scaunele din fata.

2. Transport copii cu varsta de peste 3 ani si o inaltime de pana la 1.50 metri pe scaunul din fata. Cu toate acestea soferii nu vor fi amendati daca nu detin sisteme special omologate de siguranta pentru copii.

3. Soferii vor raspunde pentru minorii transportati care nu poarta centura de siguranta.

Aceste reguli au ca scop alinierea la standardele europene de transport al copiilor in siguranta.

Recoltarea probelor biologice de catre SMURD

Conform noii legislatii rutiere, echipajele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) vor putea recolta probe biologie direct la locul accidentului, insa doar in prezenta politistului de circulatie. Persoanele in masura sa recolteze probe sunt medicii, asistentii medicali sau persoane cu pregatire de specialitate din echipajul autospecialei SMURD.

Se vor recolta probelele biologice la locul accidentului in situatiile in care persoanele implicate refuza transportul la spital sau nu au nevoie de ingrijiri de urgenta.

Tot legat de subiectul prelevarii de probe, noul Cod Rutier prevede si o propunere controversata conform careia soferii vor putea conduce cu o alcoolemie de pana la 0,15 mg/l in aerul expirat si respectiv 0,20 g/l alcool pur in sange.

Noi clase de sanctiuni si recuperarea permisului

In ultima varianta a proiectului era prezentata o noua clasa de sanctiuni, de la 121 la 200 de puncte amenda cu care sunt sanctionate persoanele juridice si care poate rezulta in suspendarea permisului pe 2 ani si amenzi de 9.600 de lei pentru contraventii grave de genul accidentelor rutiere cu victime produse de depasiri pe contrasens, condus sub influenta alcoolului, trecerea nepermisa a caii ferate, condusul fara permis sau depasirea cu peste 60 km/h a limitei de viteza legale.

Exista si vesti bune pentru categoria de soferi ai caror permise au fost suspendate in urma unei hotarari judecatoresti pentru o fapta penala care nu mai exista in Noul Cod Penal intrat in vigoare la inceputul anului acesta.

Astfel, persoanele care se afla in aceasta situatie vor putea sustine din nou examenul pentru obtinerea permisului sau, in cazul in care se aflau inca in curs de judecata la momentul intrarii in vigoare al Noului Cod Rutier, acestia isi vor putea recupera permisul in baza unui document care atesta situatia, direct de la seful serviciului rutier.

Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro