ARR
.

Studii de caz pentru conducatori auto transport marfa CPI

STUDIU DE CAZ NR.1

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier contra cost de marfuri in trafic national si international.
1. Enumerati 5 verificari tehnice pe care trebuie sa le faceti Inainte de plecarea in cursa la autovehiculul pe care II conduceti.
2. In timpul unei curse, observati o Incalzire excesiva a anvelopelor puntii spate. Indicati doua cauze care pot provoca Incalzirea excesiva a anvelopelor.
3. Autovehiculul dumneavoastra este echipat cu un motor MAN cu 6 cilindrii in linie, avand urmatoarele date tehnice: puterea maxima 184KW (250 CP) la turatia de 2400 rpm; cuplul maxim 1.000 Nm la turatia de 1.400 – 1.750 rpm.
In ce interval de turatii se recomanda exploatarea motorului pentru o conducere economica si ecologica?

RASPUNSURI:

1. nivelul uleiului motor, lichidului de racire, lichidul pentru spalarea parbrizului, parbrizul, stergatoarele, instalatia de spalare, verificare sumara privind starea franelor, directiei, pneurilor, functionarea farurilor, semnalizatoarelor, etc

2. rularea in conditii de suprasarcina; rularea cu o presiune mai mica decat cea indicata de catre constructor; eventuale frecari care pot conduce la Incalzirea pneurilor etc.

3. 1400 – 1750 rpm


STUDIU DE CAZ NR.2

1. In spiritul conducerii economice, ati invatat ca este util a se valorifica inertia autovehiculului. in masura in care conditiile de circulatie permit, enumerati 2 situatii (cazuri) in care se poate valorifica in mod rational inertia autovehiculului. .
2. In calitate de conducator auto verificati periodic nivelul lichidelor si lubrifiantilor. Indicati 2 aspecte urmarite in aceasta activitate.
3. La plecarea in cursa persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport v-a dat instructiuni pentru a adopta un stil de conducere economic si ecologic. Indicati 5 elemente necesare adoptarii unui stil de conducere economic si ecologic.

RASPUNSURI:

1. Ia pregatirea abordarii unui sector de drum in rampa, la incetinire in mod combinat cu utilizarea controlata a sistemelor de franare, la schimbarea treptelor de viteza, in cazul circulatiei in panta, inclusiv la demarajele efectuate in panta, etc.

2. refacerea nivelului acestora, daca este cazul, raportat la marcajele de minim si maxim; urmarirea consumurilor de lichide si lubrifianti ce se pot Inregistra pe parcursul exploatarii; identificarea eventualelor modificari calitative ale acestora (culoare, miros, vascozitate)

3. utilizarea optima a vitezei si a rapoartelor cutiei de viteze, asigurarea functionarii motorului in plaja de turatii economica, marcata cu verde pe turometru, utilizarea inertiei vehiculului, accelerari moderate, franare lina/treptata, utilizarea combinata a franelor si a franei de incetinire.

STUDIU DE CAZ. NR.3

Angajatorul va desemneaza sa efectuati un transport de marfa contra cost pe ruta Bucuresti – Mangalia. Deplasarea se efectueaza cu un ansamblu de vehicule format din autotractor si semiremorca utilizate de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.
1. Cu ocazia pregatirilor pentru efectuarea cursei verificati daca aveti documentele necesare efectuarii transportului. Enumerati 4 documente pe care trebuie sa va asigurati ca le aveti la bordul autovehiculului, exceptand actul de identitate, permisul de conducere, certificatele de inmatriculare, rovinieta si asigurarea RCA.
2. Distanta dintre Bucuresti si Mangalia este de 300 km. Viteza medie de deplasare este de 50 km/h. Plecarea din Bucuresti este programata luni la ora 07:00. Calculati ora la care ajungeti la Mangalia avand in vedere respectarea reglementarilor in vigoare referitoare la perioadele de conducere, odihna si pauze.
3. Autotractorul cu care ati efectuat transportul Bucuresti – Mangalia este echipat cu tahograf digital. La Mangalia preluati un autovehicul echipat cu tahograf analog (la care se utilizeaza diagrame) pentru efectuarea unui transport la Braila. Ce veti prezenta organelor de control intre Mangalia si Braila pentru a face dovada activitatilor destasurate in ziua curenta?
4. Enumerati 3 cerinte/verificari pe care trebuie sa le aveti in vedere la repartizarea si arimarea marfurilor.

RASPUNSURI:

1. copia conforma a licentei comunitare, documentul de transport (CMR), certificatul de competenta profesionala a conducatorului auto, legitimatia de serviciu a conducatorului auto, contractul de leasing in original sau copie conforma cu originalul

2. ora 13:45
– conduce continuu de la 07:00 la 11:30;
– ia o pauza de la 11:30 la 12:15;
– conduce continuu de la 12:15 la 13:45

3. cartela tahografica si diagrama tahograf din aparatul celui de-al doilea autovehicul.

4. Incarcatura nu trebuie sa Impiedice conducerea vehiculului in conditii de siguranta; centrul de greutate al Incarcaturii sa fie cat mai aproape de centrul vehiculului rutier; sa nu se depaseasca masele maxime admise, sa se asigure ca elementele de fixare a marfii respecta conditii necesare (Indeplinesc corect functiile pentru care au fost construite, sunt adaptate pentru fixarea marfii respective; nu prezinta noduri si/sau elemente deteriorate, uzate, slabite) etc.

STUDIU DE CAZ NR.4

In calitate de conducator auto la o Intreprindere care efectueaza transport de marfuri in cont propriu conduceti un ansamblu de vehicule format din autotractor si semiremorca. Autotractorul este dotat cu tahograf analog. Detineti certificat de pregatire profesionala si cartela tahografica.
1. Dupa 8 zile de concediu de odihna efectuati un transport de marfuri in cont propriu pe relatia Bucuresti – Budapesta. In aceiasi zi sunteti oprit cu ocazia unui control in trafic. Ce trebuie sa prezentati organelor de control pentru verificarea respectarii reglementarilor in vigoare privind perioadele de conducere, odihna si pauze, in ipoteza ca in ultimele 2 luni ati condus un autovehicul cu tahograf analog?
2. Ce informatii va sunt necesare la Incarcarea marfurilor pentru a nu depasi masele maxime admise pentru ansamblul de vehicule si unde le gasiti?
3. Care este documentul de transport in cazul transportului mentionat la pct.1?
4. Enumerati 2 documente ale conducatorului auto care trebuie sa se afle la bordul vehiculului pe durata efectuarii transportului de la pct.1, exceptand actul de identitate, permisul de conducere, precum si cele referitoare la utilizarea aparatului tahograf.

RASPUNSURI:

1. cartela tahografica, diagrama tahograf pentru ziua in curs, formularul pentru atestarea activitatilor pentru cele 8 zile de concediu si diagramele tahograf pentru 20 de zile.

2. masele totale maxime admise si masele maxime admise pe axe pentru autotractor si semiremorca; pe placutele montate pe autotractor si semiremorca.

3. scrisoare de transport tip C.M.R.

4. certificatul de pregatire profesionala, legitimatia de serviciu.

STUDIU DE CAZ Nr.5

In calitatea dumneavoastra de conducator auto la un operator de transport rutier aveti de efectuat un transport rutier de marfuri contra cost in trafic intemational Intre Romania si Elvetia.
1. In cadrul pregatirilor pentru plecarea in cursa stabiliti ruta (itinerariul) pe care urmeaza sa va deplasati. Enumerati cel putin 3 elemente pe care trebuie sa le aveti in vedere.
2. Inainte de plecarea in cursa verificati echipamentul minimal de siguranta al autovehiculului. Ce contine acesta? Enumerati 5 elemente.
3. In timpul efectuarii cursei observati ca se degaja fum de la roata spate stanga. Care sunt masurile pe care le luati? Enumerati 5 dintre ele in ordinea in care trebuie luate.

RASPUNSURI:

1. categoriile de drum pentru a nu depasi limitele maxime admise pe diferitele categorii de drumuri, daca exista poduri sau tuneluri care pot avea restrictii in ceea ce priveste masele, dimensiunile sau marfurile transportate, utilizarea optima a retelei de drumuri, evitarea aglomeratiilor si/sau a zonelor in care apar de regula ambuteiaje, planificarea deplasarii astfel Incat sa se poata respecta pauzele regulamentare, planificare si alegere locuri pentru efectuarea timpilor de odihna, taxe care trebuie achitate, etc.

2. stingatoare, 2 triunghiuri reflectorizante, lampa portabila de iluminare, trusa medicala, vesta reflectorizanta, etc

3. oprirea autovehiculului Intr-un loc sigur, actionare frana de stationare, oprire motor, Intrerupere circuit baterie prin actionare intrerupator general, daca este posibil, identificare sursa foc, informare servicii de urgenta, utilizarea stingatoarelor pentru stingerea incendiului daca stingerea incendiului se poate face fara pericol, amplasare triunghiuri reflectoriza nte, etc.

STUDIU DE CAZ Nr.6

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care va desemneaza sa efectuati un transport de marfuri pe ruta Bucuresti – Londra.
1. Constatati ca veti conduce si dupa lasarea intunericului. Indicati cel putin un aspect pe care trebuie sa-I aveti in vedere referitor la sistemul de iluminare si semnalizare al ansamblului de vehicule. Justificati raspunsul.
2. Indicati 3 factori care va pot afecta capacitatea de conducere.
3. Pe parcursul derularii cursei Bucuresti – Londra aveti obligatia sa faceti controale de securitate asupra vehiculului pentru a preveni eventuale acte de infractionalitate transfrontaliera? Cu ce ocazii efectuati aceste controale?

RASPUNSURI:

1. elementele sistemului de iluminare si semnalizare sa fie curate, sa fie in stare buna de functionare astfel Incat sa asigure o buna vizibilitate conducatorului auto, vehiculul sa fie vazut si identificat corespunzator de ceilalti participanti la trafic.

2. alimentatie insuficienta, alimentatie prea grasa, alimentatie neechilibrata, consumul de alcool, sedentarismul, consumul de alcool, de droguri, medicamente care afecteaza capacitatea de conducere, etc.

3. cu ocazia fiecarei opriri pe durata careia autovehiculul nu a fost in campul vizual al conducatorului auto pentru a putea fi supravegheat.

STUDIU DE CAZ NR.7

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier de marfuri contra cost in trafic international. Angajatorul va desemneaza sa efectuati in echipaj de 2 conducatori auto un transport de marfa pe ruta Bucuresti Belgrad – Bucuresti. Deplasarea se efectueaza cu un ansamblu de vehicule format din autotractor si semiremorca utilizate de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.
1. Dupa ce luati in primire ansamblul de vehicule, verificati data pana la care este valabila verificarea tahografului. Pe eticheta montata cu ocazia ultimei verificari a tahografului cititi urmatoarea informatie: Dimensiunea anvelopelor 305/70 – R22,5″. Pentru care dintre anvelopele ansamblului de vehicule este valabila aceasta informatie?
2. Cu ocazia pregatirilor pentru efectuarea cursei verificati daca aveti documentele necesare efectuarii transportului. Enumerati 5 documente pe care trebuie sa va asigurati ca le aveti la bordul autovehiculului, exceptand actul de identitate, permisul de conducere, certificatele de inmatriculare, rovinieta si asigurarea RCA.
3. In calitate de conducator auto participati la incarcarea marfurilor. Indicati doua cerinte privind pozitia centrului de greutate a incarcaturii pe care trebuie sa le aveti in vedere la repartizarea marfurilor.
4. Precizati ziua si ora cand trebuie sa va opriti pentru efectuarea primei perioade de odihna daca plecati din Bucuresti luni la ora 10:00.
Justificati raspunsul.

RASPUNSURI:

1. anvelopele puntii motoare;

2. copia conforma a licentei comunitare; scrisoare de transport CMR; autorizatia de transport international; carnetul TIR, legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto; certificat de competenta profesionala al conducatorului auto valabil; contractul de inchiriere sau de leasing in original sau in copie conforma;

3. cat mai aproape de axa longitudinala a vehiculului, distanta fata de sol cat mai mica, , evitarea supraincarcarii axelor, etc.

4. Marti Ora 07:00; in cazul echipajului de 2 conducatori auto, la fiecare 30 de ore, trebuie efectuate 9 ore de odihna. Prin urmare, pana cel mai tarziu marti la ora 16:00 echipajul trehuie sa incheie o perioada de odihna neintrerupta de minim 9 ore.

STUDIU DE CAZ. NR.8

In calitate de conducator auto angajat la o intreprindere care efectueaza transport de marfuri in cont propriu sunteti desemnat sa efectuati un transport pe ruta Bucuresti – Suceava – Kiev, cu incarcare de marfuri la Bucuresti si Suceava.
1. Calculati ora la care puteti ajunge la Suceava cu respectarea reglementarilor in vigoare privind perioadele de conducere, odihna si pauzele conducatorilor auto. Distanta Bucuresti – Suceava este de 475 km, viteza medie de deplasare este de 50 km/h iar din Bucuresti plecati luni la ora 09:00. Justificati raspunsul.
2. Care este documentul de transport pentru transportul de marfuri in cont propriu pe ruta Bucuresti – Kiev?
3. Pe ce pozitia veti comuta selectorul de activitati al tahografului pe durata efectuarii formalitatilor de trecere a frontierei dintre Romania si Ucraina?
4. La Intoarcerea spre Bucuresti, constatati cu ocazia unei opriri la Bacau ca tahograful s-a defectat. Cum veti proceda in acest caz, avand in vedere ca autocamionul este dotat cu tahograf analog?

RASPUNSURI:

1. Luni ora 20:00. sunt necesare 9 ore si 30 de minute de conducere la care se adauga 2 pauze de cate 45 minute; total 11 ore pana la Suceava;

2. scrisoarea de transport tip C.M.R.;

3. alte activitati (simbol 2 ciocanele);

4. activitatile desfasurate de conducatorul auto se consemneaza manual in caroiajul special prevazut in acest sens tiparit pe verso a diagramei tahograf.

STUDIU DE CAZ. NR.9

Sunteti angajat la un operator de transport rutier si in calitatea dvs. de conducator auto efectuati transport rutier contra cost de marfuri in trafic international cu un autotractor cu semiremorca, destinatia cea mai frecventa fiind Germania.
1. In calitate de conducator auto efectuati controlul si intretinerea zilnica a vehiculelor utilizate. Enumerati 3 verificari pe care le efectuati la sistemul de franare.
2. In Germania aveti portiuni de drum cu pante lungi unde utilizati In mod frecvent retarderul. Autotractorul dumneavoastra este echipat cu retarder hidraulic compact montat pe cutia de viteze. Din ce cauza se poate inregistra o scadere a efectului de franare la utilizarea continua si indelungata, comparativ cu valorile maxime ale efectului de franare indicate de constructor.
3. Managerul de transport v-a recomandat sa conduceti astfel incat sa prelungiti durata de exploata re a sistemelor si echipamentelor ansamblului de vehicule. In acest context, indicati doua modalitati prin care puteti mari durata de functionare a componentelor franei de serviciu.

RASPUNSURI:

1. etanseitatea conductelor, recipientelor, furtunelor de legatura dintre autotractor si semiremorca, fixarea conductelor, recipientelor, control vizual discuri de frana, etc;

2. cresterii temperaturii uleiului si a lichidului de racire;

3. utilizarea retarderului, utilizarea franei de motor, utilizarea rationala a inertiei vehiculului, anticipare trafic si conducere cat mai constanta fara franari bruste, etc.

STUDIU DE CAZ NR.10

1. Sunteti nou angajat la un operator de transport care v-a repartizat un autotractor cu semiremorca. Cu ocazia preluarii, constatati ca anvelopele puntii fata a autotractorului care au marcajul 305/70 R22,5 trebuie schimbate datorita uzurii excesive. Gestionarul intreprinderii va elibereaza in acest scop 2 anvelope care au marcajul 305/70 R20 pe care le refuzati. Explicati motivul refuzului din perspectiva montarii noilor anvelope.
2. Conduceti Intr-o zona montana cu multe rampe si circulatia ingreunata care impune dese opriri si porniri in rampa. Autotractorul este echipat cu sistem de ajutor la pornirea in rampa (Hill Holder). Indicati rolul acestui sistem si 2 avantaje aduse de utilizarea acestuia.
3. La angajare, managerul de transport v-a dat instructiuni pentru a adopta un stil de conducere ecologic (EcoDriving). Indicati 3 avantaje ale conducerii ecologice.

RASPUNSURI:

1. diametru interior anvelope primite = 20 inch (toli); diametru jante existente = 22,5 inch (toli); prin urmare nu se pot monta anvelope cu diametru interior de 20 inch pe jante de 22,5 inch;

2. Ia pornirea in rampa previne deplasarea vehiculului spre spate in timpul mutarii piciorului de pe pedala de frana pe cea de acceleratie. Avantaje: elimina riscul opririi motorului la pornirea in rampa; evita patinarea excesiva a ambreiajului, reduce uzura anvelopelor;

3. scaderea consumului de combustibil, reducerea uzurilor cauzate de functionarea vehiculului, reducerea poluarii produse prin arderea combustibilului si prin uzuri, reducerea poluarii fonice, cresterea sigurantei circulatiei, reducerea costurilor de exploatare; etc

STUDIU DE CAZ NR.11

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier si in timpul unei curse sunteti implicat intr-un accident rutier soldat cu victime. Nu sunteti ranit si participati la acordarea primului ajutor persoanelor ranite.
1. Cunoasteti ce trebuie facut in caz de accident si prin urmare va pastrati calmul, analizati situatia si aplicati masurile care se impun. Indicati 4 actiuni pe care le intreprtndeti in ordinea in care ele trebuie luate.
2. Cu ocazia acordarii primului ajutor unei victime constatati ca prezinta plagi ce trebuie pansate. Ce operatie se impune a fi efectuata inaintea pansarii si ce utilizati in acest sens?
3. Cu ocazia evaluarii unei victime constatati ca respira, are puls dar este inconstienta. Cum trebuie asezata persoana respectiva dupa efectuarea evaluarii?

RASPUNSURI:

1. evaluarea locului accidentului ramanand prudent si evitand sa ma pun in pericol in acest timp, semnalizarea si delimitarea zonei de pericol, apel 112, acordarea primului ajutor, protejarea urmelor de la locul accidentului, etc.;

2. dezinfectia plagi lor; apa oxigenata sau iod;

3. pozitia laterala de siguranta.

STUDIU DE CAZ NR.12

1. In cadrul pregatirilor pentru plecarea in cursa stabiliti ruta (itinerariul) pe care urmeaza sa va deplasati. Enumerati cel putin 3 elemente pe care trebuie sa le aveti in vedere.
2. In timpul unei curse constatati ca aveti pana. Indicati cel putin 3 masuri de protectie pe care trebuie sa le respectati cu ocazia schimbarii unei roti.
3. Operatorul de transport impune o conduita profesionala exigenta pentru conducatorii auto angajati. Ce trebuie sa faceti privind comportamentul/modul de viata/alimentatia etc., pentru a va afla Intr-o buna forma fizica si mentala Inainte de plecarea in cursa? Indicati 5 factori care contribuie la asigurarea unei forme fizice si mentale bune.

RASPUNSURI:

1. categoriile de drum pentru a nu depasi limitele masei maxime admise pe diferitele categorii de drumuri, daca exista poduri sau tuneluri care pot avea restrictii in ceea ce priveste masele, dimensiunile sau marfurile transportate, utilizarea optima a retelei de drumuri, evitarea aglomeratiilor si/sau a zonelor in care apar de regula ambuteiaje, planificarea deplasarii astfel incat sa se poata respecta pauzele regulamentare, planificare si alegere locuri pentru efectuarea timpilor de odihna, taxe care trebuie achitate, etc.;

2. asigurare vehicul cu frana de stationare, blocare roti cu cale de blocare, montare cric numai pe suprafete sigure, respectarea instructiunilor de utilizare ale cricului, se vor utiliza numai cricuri adecvate vehiculului, nu se patrunde sub vehicul cu nici o parte a corpului, etc.;

3. alimentatie rationala si echilibrata, suficienta, evitarea alimentelor prea grase, odihna suficienta, exercitii fizice, nu se consuma alcool, substante halucinogene, droguri, nu se administreaza medicamente care afecteaza capacitatea de conducere, etc.

STUDIU DE CAZ NR.13

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier public de marfuri in trafic intern si international. Angajatorul va desemneaza sa efectuati o cursa in echipaj de doi conducatori auto pe ruta Bucuresti – Berlin – Bucuresti.
1. Din considerente legate de siguranta circulatiei dar si ca o modalitate usoara si necostisitoare de prelungire a duratei de utilizare a anvelopelor se recomanda verificarea si Intretinerea sistematica a acestora. Indicati 3 verificari care trebuie sa faca parte dintr-o lista de control a anvelopelor.
2. In timpul cursei, observati ca noul dumneavoastra coleg de echipaj, mentine continuu piciorul pe pedala de ambreiaj. Cum procedati in acest caz? Justificati raspunsul prin indicarea a doua avantaje ale actiunii dumneavoastra.
3. In conditiile rulajului in palier la viteza de croaziera de 60 km/h, sesizati ca motorul functioneaza in intervalul de turatii economice atat in treapta a V-a, cat si in treapta a VI-a. Ce treapta de viteza veti selecta in situatia prezentata. Justificati raspunsul.

RASPUNSURI:

1. inspectie vizuala pentru a depista eventualele taieturi, fisuri, umflaturi sau deteriorari ale benzii de rulare; verificarea adancimii benzii de rulare, verificare si reglare presiune la valoarea prescrisa de constructor; etc.

2. se atrage atentia colegului ca este o practica gresita, eliminarea ei evitand supraincalzirea ambreiajului, uzura rulmentului de presiune, etc.

3. treapta a VI-a, reducerea consumului de combustibil

STUDIU DE CAZ NR.14

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier public de marfuri in trafic intern si international. Angajatorul va desemneaza sa efectuati o cursa in echipaj de doi conducatori auto pe ruta Bucuresti – Berlin – Bucuresti.
1. Enumerati 5 verificari pe care trebuie sa le efectuati la controlul compartimentului motorului Inainte de plecarea in cursa;
2. La plecarea in cursa managerul activitatii de transport v-a dat instructiuni pentru a adopta un stil de conducere economic si ecologic. Indicati 5 elemente necesare adoptarii unui stil de conducere economic si ecologic.
3. In Germania aveti portiuni de drum cu pante lungi. Ce echipament al autovehiculului utilizati pentru evitarea suprasolicitarii franei de serviciu? De ce depinde marimea fortei de franare cand actionati daca acest sistem este de tip hidraulic.

RASPUNSURI:

1. nivelul ulei ului motor, lichidului de racire, lichidul pentru spalarea parbrizului, , instalatia de spalare, intinderea curelelor de transmisie,fixarea . anexelor motorului, etanseitatea filtrelor de combustibil,etanseitatea instalatiilor motorului.

2. utilizarea optima a vitezei si a rapoartelor cutiei de viteze, asigurarea functionarii motorului in plaja de turatli economica, marcata cu verde pe turometru, utilizarea lnertiei vehiculului, accelerari moderate, franare lina/treptata, utilizarea combinata a franelor de serviciu si a franei de incetinire.

3. treapta de franare selectata care influenteaza in mod direct cantitatea de lichid hidraulic care se comanda a fi injectat in carcasa acestuia.

STUDIU DE CAZ NR.15

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care efectueaza transport rutier public de marfuri . Angajatorul va desemneaza sa efectuati in echipaj de 2 conducatori auto un transport de marfa pe ruta Bucuresti – Istanbul – Bucuresti. Deplasarea se efectueaza cu un autotren format din cap tractor si semiremorca utilizate de operatorul de transport in baza unui contract de leasing.
Plecarea din Bucuresti este programata luni la ora 08:00.
1. Cu ocazia preluarii autovehiculului verificati daca aparatul tahograf are verificarea tehnica in termen de valabilitate. Unde verificati acest lucru la bordul autovehiculului si ce informatie trebuie sa gasiti.
2. Enumerati 3 Indatoriri sau obligatii pe care le aveti la Incarcarea marfurilor.
3. Precizati 5 documente pe care trebuie sa le prezentati inspectorilor ISCTR cu ocazia unui control in trafic, exceptand permisul de conducere, certificatul de inmatriculare, (ro )vinieta, cartea de identitate sau pasaportul, diagramele tahograf si asigurarea RCA.
4. Precizati ziua si ora cand trebuie sa va opriti pentru efectuarea primei perioade de odihna. Justificati raspunsul

RASPUNSURI:

1. placuta/eticheta aplicata in/pe sau in imediata apropiere a aparatului tahograf; data efectuarii verificarii tehnice.

2. repartizarea incarcaturii, arimarea, verificarea exactitatii mentiunilor din CMR, etc.

3. documentul de transport (CMR), copia conforma a licentei comunitare, certificatul de competenta profesionala a conducatorului auto, legitimatia de serviciu a conducatorului auto, contractul de transport, contractul de leasing in original sau copie conforma cu originalul, carnetul TIR, etc;

4. Marti Ora 05:00 .La 30 de ore, trebuie efectuate 9 ore de odihna.

STUDIU DE CAZ NR.16

In calitate de conducator auto la o intreprindere care efectueaza transport de marfuri in cont propriu conduceti un autotren format din cap tractor si semiremorca.
1. La Incarcarea marfurilor trebuie sa aveti in vedere sa nu depasiti masele maxime admise pe axele autotrenului. In ce documente gasiti informatiile referitoare la masele maxime admise pe axe.
2. Pe ce pozitie veti comuta selectorul de activitati altahoqrafului pe durata incarcarii marfurilor?
3. Care este documentul de transport pentru transportul de marfuri in cont propriu pe ruta Bucuresti – Constanta?
4. La Constanta schimbati autovehiculul. Cum veti proceda din punct de vedere al utilizarii diagramei tahograf?

RASPUNSURI:

1. certificatele de Inmatriculare ale autotractorului si ale semiremorcii

2. alte activitati

3. avizul de expeditie al marfurilor

4. se noteaza pe partea verso a diagramei tahograf numarul de inmatriculare al noului autovehicul, kilometrajul la plecare si ora la care s-a efectuat schimbarea

STUDIU DE CAZ Nr.17

In calitatea dumneavoastra de conducator auto la un operator de transport rutier efectuati transport rutier public de marfuri in trafic intern si international.
1. In cadrul pregatirilor pentru plecarea in cursa verificati echipamentul minimal de siguranta al autovehiculului. Ce contine acesta? Enumerati 5 elemente.
2. In timpul efectuarii unei curse observati ca se degaja fum de la roata spate stanga. Care sunt masurile pe care le luati? Enumerati 5 dintre ele.
3. Cu ocazia efectuarii unei curse sunteti implicat intr-un accident de circulatie. Nu sunteti ranit si participati la acordarea primului ajutor victimelor. Ce se va scrie pe biletul, care se prinde langa garoul aplicat unei persoane cu hemoragie puternica?

RASPUNSURI:

1. stingatoare, triunghiuri reflectorizante, lampa portabila de iluminare, trusa medicala, vesta reflectorizanta, etc

2. oprirea autovehiculului Intr-un loc sigur, actionare frana de stationare, oprire motor, Intrerupere circuit baterie prin actionare intrerupator general, daca este posibil, identificare sursa foc, informare servicii de urgenta, utilizarea stingatoarelor pentru stingerea incendiului daca stingerea incendiului se poate face fara pericol, amplasare triunghi reflectorizant,etc.

3. ora si minutul cand s-a aplicat garoul. .

STUDIU DE CAZ Nr.18

Sunteti angajat in calitate de conducator auto la un operator de transport rutier care va desemneaza sa efectuati un transport de marfuri pe ruta Bucuresti – Londra.
1. Operatorul de transport impune o conduita profesionala exigenta pentru conducatorii auto angajati. Ce trebuie sa faceti privind comportamentul/modul de viata/alimentatia etc., pentru a va afla Intr-o buna forma fizica si mentala inainte de plecarea in cursa? Indicati 5 factori care contribuie la asigurarea unei forme fizice si mentale bune.
2. Pe parcursul derularii cursei Bucuresti – Londra aveti obligatia sa faceti controale de securitate asupra vehiculului pentru a preveni eventuale acte de infractionalitate transfrontaliera ? Cu ce ocazii efectuati aceste controale?
3. In timpul deplasarii se produce explozia unui pneu de la puntea fata a autovehiculului. Cum procedati pentru oprirea autovehiculului ?

RASPUNSURI:

1. Alimentatie rationala si echilibrata, suficienta, evitarea alimentelor prea grase, odihna suficienta, exercitii fizice, nu se consuma alcool, substante halucinogene, droguri, nu se administreaza medicamente care afecteaza capacitatea de conducere, etc.

2. Cu ocazia fiecarei opriri pe durata careia autovehiculul nu a fost in campul vizual al conducatorului auto pentru a putea fi supravegheat.

3. Mentinerea unei traiectorii sigure, franare precauta, utilizare treapta inferioara de viteze.

Va dorim mult succes la examenul ARR!

.

Pagini: Contact - Termeni si conditii - Despre noi. Legaturi importante: ANPC

Copyright @ 2019 - Toate drepturile rezervate - I-DRPCIV.ro - Chestionare atestate soferi ARR