ARR
...

tahograf digitalTotul despre tahograf si carduri

Tahograful este aparatul de marimea unui aparat radio obisnuit destinat pentru a fi montat pe un autovehicul cu scopul indicarii si a scrierii automate a datelor referitoare la cursa si timpul de lucru al fiecarui conducator auto. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, montarea tahografelor digitale au devenit obligatorii pentru toate vehiculele aflate la prima inmatriculare.

Tipuri de tahografe:

Tahografe mecanice sau analogice - care se folosesc de un sistem de cuplaje mecanice pentru transferul informatiilor de la cutia de viteze. Acest tip de tahografe au intrat pentru prima data in productie intre anii 1970 si 1980 si sunt inlocuite treptat de tahografele digitale datorita faptului ca pe modelul analog nu se pot monta sisteme de limitare a vitezei.

Tahografe electronice - care fac transferul de la impulsor la tahograf printr-un cablu electric. Impulsorul genereaza impulsuri regulate care sunt traduse de placa de baza a aparatului si transformate in date. Tahografele analogice pentru echipat pe autovehicule este modelul 1311, cele digitale folosite incepand cu 1984 sunt modelul 1314 si au un design similar cu cele analogice. In momentul actual, cel mai des intalnit tahograf cu inscriptie a timpilor de lucru este tahograful 1318.

Tahografe digitale - care combina caracteristicile unui ceas cu cele ale unui vitezometru si care este conectat la motor pentru a inregistra viteza si a determina daca vehiculul stationeaza sau este in miscare. Acest tip de tahografe permit stocarea in memoria interna de informatii importante pentru siguranta soferului si preventia perioadelor lungi de condus fara odihna. Informatia stocata in memoria interna a tahografului trebuie descarcata periodic de catre soferi pentru ca datele sa poata fi analizate pentru a se determina daca regulamentele in vigoare au fost respectate. In urma analizei datelor se elibereaza rapoarte detaliate.

«« Cumpara tahograf sau hartie sau cititor de date »»

Pentru gestionarea datelor, tahograful digital are nevoie de un software special, iar pentru descarcare este nevoie de asemenea de dispozitive speciale. In plus, tahograful poate fi folosit inclusiv pentru a citi informatiile stocate pe cardul de sofer.

Desi nu este obligatorie reechiparea autovehiculelor echipate cu tahograf analogic cu un tahograf digital, cele inmatriculate pentru prima data trebuie, conform Regulamentelor Europene, sa fie echipate cu un model digital de tahograf. Autoritatea Rutiera Romana este singura in masura sa reglementeze utilizarea tahografelor in Romania si sa determine tipul de tahograf potrivit pentru inlocuirea unor tahografe analogice care nu functioneaza corespunzator.

Stocarea si descarcarea datelor

Informatiile inregistrate pe tahograf trebuie pastrate pe memoria interna sau in copii ale datelor pentru o perioada de minim un an de zile, perioada necesara in caz de inspectie a organelor de control.

Datele inregistrate de tahograf sunt folosite pentru verificarea respectarii DHL, acronim din limba engleza pentru Driver’s Hours Law, sau Timpii de Conducere si Odihna. Acestea trebuie sa fie in conformitate cu Directiva Timpului de Lucru sau WTD (Working Time Directive) in vigoare in intreaga Uniune Europeana (directiva92-104-CE, modificata prin Directiva 2000/34/CE) si care contine o colectie de reglementari cu privire la timpul de lucru, respectiv perioada in care soferii pot conduce neintrerupt fara a le fi afectata sanatatea sau siguranta. Conform acesteia, lungimea maxima de o saptamana de lucru este la 48 de ore in 7 zile, iar perioada minima de repaus la 24 de ore este de 11 ore.

Potrivit Regulamentului nr 2135/98 al Consiliului din 24 Septembrie 1998 ce modifica regulamentul 3821/85 este obligatorie, in Uniunea Europeana, utilizarea tahografelor digitale ale caror specificatii tehnice sunt specificate in Regulamentul (CE) nr. 1360/2002.

Legislatia in vigoare obliga soferii ca odata la 28 de zile sa ofere datele inregistrate de tahograf si stocate pe cardul de sofer pentru a fi citite. Chiar si dupa citire, datele trebuie pastrate pentru cel putin un an, in caz de inspectie. Datele de pe tahograful digital trebuie descarcate integral odata la trei luni. Tahografele digitale sunt concepute pentru a stoca aproximativ 365 de zile de date, iar in momentul in care memoria acestuia este ocupata la maxim, cele mai vechi date sunt suprascrise.

Companiile de transport au obligatia de a realiza copii ale datelor stocate pe tahografele digitale ale fiecarui vehicul in parte, iar tahografele in sine trebuie verificate o data la 2 ani de catre service-uri de specialitate, autorizate pentru acest tip de activitate.

«« Cumpara tahograf sau hartie sau cititor de date »»

Tipuri de tahografe digitale omologate si modul de utilizare

afisaj tahograf digitalTahografele digitale au posibilitatea de printare a informatiei, iar in acest scop se foloseste hartia omologata pentru fiecare tip de tahograf in parte, cu mentiunea ca in momentul in care se foloseste tipul gresit de hartie, aceasta poate defecta imprimanta.

In general, tahografele digitale au interfete similare pentru usurinta de utilizare:

Modelul 1381 difera ca butoane de comanda, acesta fiind dotat cu un buton multidirectional pentru confirmare, anulare si navigare.

Este interzisa manevrarea tahografului in timpul deplasarii autovehiculului.

Tahografele pot imprima diverse tipuri de rapoarte, fiecare cu alt tip de mesaj afisat:

tipuri de rapoarte

Trebuie cunoscute si pictogramele ce pot fi afisate de tahograf, stabilite prin Regulamentul CE 1360/2002, dar carora li se adauga si altele, specifice fiecarui model.

pictograme

In varianta printata, raportul contine o serie de informatii ce pot fi descifrate doar cunoscand pictogramele corespunzatoare.

Despre tipurile de carduri tahograf

Cardul tahograf este cardul emis in Romania si recunoscut in toate tarile UE. Cardul este emis de ARR si poate fi de mai multe tipuri: de control, de sofer, de service sau de companie. Aceste carduri functioneaza ca parte complementara a tahografului si detin mai multe informatii precum date personale ale soferului si ale masinii, date privind functionarea masinii si activitatea conducatorului auto.

image003

Cardul tahografic pentru conducator auto - este un card de culoare alba, cu valabilitate de 5 ani care este proprietate conducatorului si nu este transmisibil. Incarcarea datelor pe acest card se face manual de catre sofer cu ajutorul aparatului tahograf. Acest tip de card poate stoca informatia pentru 28 de zile de activitate, cu pana la 93 de schimbari de activitate pe zi.

image005

Cardul tahografic pentru service este un card de culoare rosie, valabil pe un an, folosit de specialistii de la atelier, fiecare setat cu un PIN care blocheaza cardul daca este introdus gresit de 5 ori consecutiv. Acest tip de card se foloseste pentru activarea, montarea sau salvarea datelor.

image007

Cardul tahografic operator transport (companie) este un card de culoare galbena valabil pe 5 ani ce permite blocarea si descarcarea datelor specifice operatorului de transport.

image009

Cardul tahografic autoritate de control - cardul autoritatii de control ce are culoare albastra, este valabil pe 2 ani si se elibereaza pentru organele abilitate de control cu scopul citirii si verificarii datelor inregistrate de tahograf.

Cum se obtin cardurile tahografice

Obtinerea Cardului de Conducator Auto

Pentru a obtine un card tahografic de conducator auto, soferii trebuie sa depuna personal la agentia teritoriala a ARR cea mai apropiata o serie de documente, dupa cum urmeaza:

Dupa depunerea actelor necesare, cardul este eliberat in termen de 15 zile de la depunerea cererii, iar in cazul refuzului, motivul va fi comunicat in scris.

Cardul conducatorului auto nu este transmisibil si este nominal, continand informatia personala a fiecarui sofer in parte. Dupa eliberare, acesta are valabilitate de 5 ani sau se poate retrage in cazul in care:

Cardul poate fi reinnoit inainte de expirare prin depunerea unui dosar ce contine documentele mentionate mai sus la sucursala regionala ARR. Pentru reinnoire dosarul trebuie depus cu minim 15 zile inainte de data expirarii, in caz contrar trebuie platit tariful pentru eliberarea unui nou card.

Pentru reinnoire cardul se elibereaza in 5 zile de la data solicitarii.

Pentru schimbarea cardului in urma modificarii informatilor personale sau de alta natura se depune o cerere cu cel mult 7 zile de la data la care au surveni modificarile impreuna cu documente ce atesta modificarea datelor inscrise pe card. In aceasta situatie, noul card are acelasi termen de valabilitate ca si vechiul card.

Cardurile deteriorate trebuie predate imediat agentiei teritoriale a ARR.

Soferii detinatori de carduri tahograf au urmatoarele obligatii:

Obtinerea cardului de companie pentru tahograf

Pentru obtinerea cardului de companie se depune la agentia teritoriala ARR in raza in care isi are sediul compania un dosar cu urmatoarele documente:

Cardul se elibereaza in maxim 15 zile de la data solicitarii iar in cazul refuzului, compania va fi instiintata in scris.

La reinnoire sau modificarea datelor de pe card se aplica aceleasi reguli si aceleasi termene de eliberare ca si in cazul cardurilor pentru conducator auto.

Obtinerea Cardului de Service

Pentru obtinerea cardului de service sau agent economic autorizat se depune la agentia ARR in raza caruia isi are sediul agentul economic, un dosar care contine:

Cardul de acest tip se elibereaza in maxim 20 de zile de la data solicitarii.

Agentii economici autorizati trebuie sa obtina cate un card pentru fiecare tehnician. Pentru reinnoirea si modificarea datelor de pe card se aplica aceleasi conditii si aceiasi termeni de eliberare ca si in cazul cardurilor pentru conducator.

Cum se obtine Cardul de Control

Cardul pentru atributii de control se elibereaza de catre ARR in urma comunicarii catre acesta a datelor de identificare a personalului Regiei Autonome "Registrul Auto Roman" abilitat pentru efectuare de controale.

Cardurile de control se elibereaza insotite de documentatie stabilita prin protocoalele incheiate intre ARR si autoritatile abilitate.

In momentul in care angajatul unui institutii abilitate de control nu mai este angajat sau nu mai are aceste atributii, cardul trebuie predat la biroul regional ARR in termen de 15 zile.

Introducerea si folosirea cardului soferului in tahograf

Pagini: Contact - Termeni si conditii - Despre noi. Legaturi importante: ANPC

Copyright @ 2019 - Toate drepturile rezervate - I-DRPCIV.ro - Chestionare atestate soferi ARR