drpciv
...

Schimbari aduse noul cod rutier intrat in vigoare pe 14 februarie 2015

noul cod rutier 2015Soferii sunt din nou pusi in fata unor schimbari de cod rutier ce au intrat in vigoare incepand cu data de 14 februarie 2015. Aceste reguli sunt reactualizate prin actul normativ publicat in Monitorul Oficial si se refera in principal la modalitatea corecta de transport a copiilor in masini si nu aduc modificari la amenzile si sanctiunile ce au crescut incepand cu data de 1 ianuarie 2015, odata cu cresterea salariului minim pe economie.

Transportul copiilor in masina

Noul cod rutier intrat in vigoare de pe 14 Februarie 2015 aduce completari modificarilor puse deja in aplicare incepand cu septembrie 2014 care obligau minorii sa poarte centuri si interziceau transportul copiilor mai mici de 3 ani in vehicule neechipate corespunzator cu sisteme de siguranta (scaun de masina sau inaltator, in functie de varsta si greutatea copilului).

Modificarile ce au intrat in vigoare incepand cu jumatatea lui februarie sunt incluse in Hotararea de Guvern nr 11/2015 completand Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 195/2002 conform careia copiii cu inaltime de pana in 135 centimetri pot fi transportati in vehicule doar daca sunt fixati intr-un dispozitiv de fixare cu scaun special pentru copii. Copiii cu inaltime de peste 135 centimetri vor putea fi transportati doar in conditiile in care poarta centurile de siguranta cu care este echipat automobilul ajustate in asa fel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului. Se pot folosi inclusiv inaltatoare pentru copii, in conditiile in care acestea sunt disponibile.

secrete permis de conducere

Scaunele de masina pentru copii trebuie sa fie omologate si potrivite varstei copilului. Acestea trebuie instalate in mod ideal pe locurile din spate sau, daca sunt instalate pe locul din fata, airbagul trebuie sa fie obligatoriu dezactivat. Singura exceptie de la aceasta regula sunt vehiculele destinate transportului public si taxiurile in care legea prevede insa ca minorul sa fie in mod obligatoriu insotit de un adult.

Copiii pot fi transportati fara dispozitiv de siguranta doar in momentul in care acestia dispun de o scutire medicala care mentioneaza expres recomandarea medicului de a nu folosi astfel de sisteme. In aceste cazuri, copiii trebuie sa se afle pe bancheta din spate si daca au mai putin de 3 ani, trebuie supravegheati de o alta persoana, cu exceptia soferului. Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine 3 puncte de penalizare si 4-5 puncte amenda, adica pana la 487,5 lei.

...

Nu cresc amenzile

Amenzile au fost deja majorate in ianuarie, odata cu majorarea salariului minim pe economie, in situatia in care un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie, insa nu sunt majorate din nou o data cu modificarile de cod rutier 2015.

Astfel, amenda minima ramane 195 lei, iar amenda maxima, aplicabila doar persoanelor juridice, ajunge pana la 9,750 lei. Amenda maxima aplicabila persoanelor fizice este de 1.950 de lei.

Clasele de sanctiuni raman aceleasi

Raman neschimbate si sanctiunile pentru vorbitul la telefon in timpul condusului fara sistem hands free, pentru conducerea fara purtarea centurii de siguranta, cu diferenta ca minorii sunt obligati sa poarte centuri de siguranta, iar sanctiunea se aplica soferilor care ii transporta. In codul rutier raman neschimbate si sanctiunile pentru trecerea pe culoare rosie, care se sanctioneaza cu 4-5 puncte de amenda, iar conducerea sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste cu 9-20 de puncte si suspendarea permisului pentru 90 de zile.Pagini: Contact - Termeni si conditii. Legaturi importante: Teste auto - Legislatie rutiera - ANPC

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate - www.i-drpciv.ro